Miten luottamus ja työturvallisuus liittyvät yhteen?

29.03.2017 – Venla Räisänen, 3T Ratkaisut Oy

Minulta kysytään usein, miten työnantaja voisi käytännössä lisätä työntekijöiden sitoutuneisuutta yritykseen.

Kaikkihan me tiedämme, että sitoutuneisuus näkyy ihmisen omana haluna edistää asioita työpaikalla, tehdä pakottamatta tehokkaasti, saattaa asiat loppuun ja kehitellä omaehtoisesti uutta. Tällaisista työntekijöistä työmarkkinoilla tällä hetkellä kilpaillaan.

Työssäni työturvallisuuskouluttajana olen lähtenyt purkamaan edellä mainittua kysymystä toisesta päästä: Mitä sinä työnantajana teet, että sinuun kannattaisi sitoutua?

Luottamus rakentuu työyhteisössäkin yksilöiden välille. Elämme epävarmassa maailmassa, jossa jokainen meistä etsii alitajuisesti jotain samana pysyvää, luotettavaa yhteisöä tai tahoa. Luottamus luo välillemme tietoisuuden, että epävarmoissakin tilanteissa vielä selvitään. Luottamus on tutkitusti eräs menestyneiden työryhmien tärkeimmistä elementeistä.

Arvostamani sosiaalipsykologi ja tietokirjailija Jaana Venkula esittää mallissaan luottamuksesta (Epävarmuudesta ja varmuudesta, Kirjapaja 2011), miten luottamuksen syntymiseen tarvitaan kolme asiaa:

1. Se, että ihminen ottaa vastuuta ja
2. pitää lupauksensa ja
3. tekee luottamusta herättäviä tekoja.
(Huom! Tekoja – pelkkä puhe ei ole riittävää!)

Toisen ihmisen hyvinvoinnista ja turvallisuudesta arjessa huolehtiminen on yksi kaikkein vahvimmista tavoista osoittaa sitoutumista. Sama toimii myös perheenjäsenten ja ystävien kohdalla.

En tarkoita, että esimiehen tulisi tietää työntekijänsä selkäleikkaushistoria pilkuntarkasti – sitä varten apuna on työterveyshuolto. Mutta jo pienikin muutos esimieheltä kohti suurempaa välittämistä ja huolehtimista avainosaajistaan tekee jo ison eron vuorovaikutukseen ja välittämisen kokemukseen.

Eräs keino, millä työnantajan on helppo luontevasti ja homoerotiikkaa välttäen operoida välittämisen suuntaan tässä jäyhässä ja kylmässä maassa nimeltä Suomi, on työturvallisuus.

Työturvallisuus tarjoaa raamit ja työkalut, miten työnantaja ja henkilöstö ylipäätään voi rakentaa välittämisen kulttuuria ympärilleen. Hyvä turvallisuusjohtamisjärjestelmä ei siten ole paperinmakuista pakkopullaa viranomaisia varten, vaan työnantajan keino pitää parhaat osaajat omassa tallissaan – vielä huomennakin.

Kirjoittaja:
Venla Räisänen
3T Ratkaisut Oy
Kirjoittaja työskentelee HSEQ asiantuntijana ja palvelupäällikkönä ja auttaa yrityksiä kehittämään työturvallisuutta sekä välittämisen kulttuuria.

Webinaari: Miten saada lisää turvallisuushavaintoja

Kommentit on suljettu.