Työturvallisuuskortti – miten saada koulutuksesta kiinnostava kortin uusijoille?

Työturvallisuuskortti-koulutus

Työturvallisuuskortin ja muiden, tyypillisesti tilaajan tai työnantajan vaatimien korttien ympärillä Suomessa kuohuu. Ottamatta kantaa tähän keskusteluun, haluan herättää ylipäätään keskustelua koulutuksen ja erityisesti Työturvallisuuskortti-koulutusten laadusta.

Laadukkaasta koulutuksesta hyötyvät kaikki.

Miten sellainen sitten rakennetaan?

Työturvallisuuskortti-koulutus on koulutus, joka pitää uusia viiden vuoden välein. Nykyisellään koulutusmateriaali antaa raamit ja materiaalin, jota pitää käyttää. Mutta sen lisäksi nykyinen koulutus antaa paljon väljyyttä kouluttajan omalle räätälöinnille.

Keinoja joita olen itse käyttänyt:

  • Tutustu koulutettaviisi etukäteen, jos mahdollista. Pyydä heitä lähettämään kuva tai kuvaus vaaranpaikasta työssään etukäteen sinulle ja kerro, että kuvia tai kuvauksia näytetään koulutuksessa.
  • Käytä vaihtelevasti erilaisia opetusmetodeja. Ihminen jaksaa keskittyä samanlaisena pysyvään monologiin noin 15 minuuttia. Käytä vaihtelevasti slideja, videoita, tehtäväkirjan tehtäviä yksin tai paripohdintana, esimerkkejä ja tarinoita. Vaihtelevat opetusmetodit, esimerkiksi 20 min valmis video antaa myös kouluttajalle pienen ansaitun hengähdystauon koulutuspäivään.
  • Rastitehtävät, joissa liikutaan pisteeltä toiselle saa ihmisiä aktivoitua jo pienen liikkeenkin muodossa. Yhdelle rastille voi tehdä vaikkapa turvallisuushavainnon ilmoittamisen oikeaan järjestelmään. Toiselle turvallisen työohjeen laadinta suullisesti esim. lampun vaihto teollisuushalliin. Kolmannelle turvallisuusvinkkien jako työmatkaliikenteeseen Googlemapsin karttaa hyödyntäen työpaikan / koulutuspaikan läheisyydestä.
  • Kun ollaan koulutuksessa lähellä omia tuotantotiloja, voi Työturvallisuuskortti-koulutuksen osana teetättää myös lyhyen turvallisuuskierroksen. Suunnittele kuitenkin ajankäyttö tarkasti.
  • Pidä huolta, että koulutus tarjoaa jokaiselle jotakin, mutta enemmistölle eniten. Muista, että kokeneiden ammattilaisten kanssa sinun tehtäväsi fasilitaattorina on vain johdatella keskustelua oikeille urille.
  • Ota keskusteluun asioita, jotka puhututtavat osallistujia eniten. Joskus se voi pölyn hallinta korjausrakentamisessa tai rasismin kokemukset ja kotoutumisvinkit maahanmuuttajille. Kouluttajan tehtävä on pitää koulutus mielenkiintoisena.
  • Pidä itse huolta kouluttajana omasta motivaatiostasi, se paistaa aina läpi!
  • Tee koulutuspäivästä paras mahdollinen joka kerta. Kerää palautetta ja kehitä toimintaasi.

Palautteita omasta viimekertaisesta englanninkielisestä Työturvallisuuskorttikoulutuksestani:

”This training is the best I have had in the past time. I think the method of teaching was good and impacting.”

”Very good session.We have lot of discussion and talk about every day work experiences and relate it to the occupational safety measures.”

Kirjoittaja on Työtuvallisuuskortti-kouluttaja ja on toiminut myös Työturvallisuuskortti-kouluttajien kouluttajana.

Kouluttaja Venla Räisänen
Palvelupäällikkö Venla Räisänen, 3T Ratkaisut

3T Ratkaisut järjestää Työturvallisuuskortti-koulutusta osana isompia yrityskohtaisia kehittämishankkeita.

Valmis kirjasto, yli 100 aihetta työturvallisuudesta ja työhyvinvoinnista Työturvallisuuskortti-kouluttajan avuksi, erityisesti kortin uusijoille soveltuva lisämateriaali:

3T Kouluttajalisenssi  www.3tratkaisut.fi/kouluttajalisenssi

Kommentit on suljettu.